Mestres d’Aixa

A la zona més propera al mar moltes persones es dedicaven a la construcció de petites naus de pesca i d’embarcacions més considerables com bricbarques i bergantins de vela, eren els coneguts com mestres d’aixa.

L’activitat d’aquest sector dugué a la instal·lació a l’arena de la platja compresa entre la Riera de Cabrils i la d’en Cintet una gran zona de drassanes on els mestres fusters feien la seva feina i amb l’ajuda del foc modelaven el costella de les naus. La riera de Cabrils a finals del segle XVIII i a principis del XIX era coneguda com la riera dels Corders perquè en el sector del que avui són els horts del carrer del Carme (aleshores dit dels Gitanos) hi havia una important indústria de fabricació de cordes per a les naus de pesca, cabotatge i mar obert.

Tant els mestres d’aixa com els pescadors foren incorporats des de 1722 a la Matrícula de Mar fet que els donava un fur especial i una dependència especifica davant les autoritats marítimes. Si el rei ho requeria havien de ser mobilitzats per l’armada reial.

El seu color és el taronja i el seu signe el nus mariner. La seva zona és el territori central de Vilassar de Mar comprès entre el carrer de Cuba i el de l’Aduana, articulant-se a partir de l’eix central de la Reiera dels Corders o de Cabrils.

Hashtag: #GentAixaVdM19

mestresaixa_web_banner_lletres